ႏွလုံးက်န္းမာေရးဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ဘ၀မွာ အလြန္အေရးပါတဲ့ အပုိင္းမွာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါစသည္တုိ႔ဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ဘ၀ကုိ အခ်ိန္မေရြးေျပာင္းလဲ ပစ္လုိက္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလုံးေရာဂါကုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ရာ ေရာက္ေစမယ့္၊ ႏွလုံးက်န္းမာေရးကို ေရရွည္ထိန္းသိမ္းေပးမယ့္ အစားအစာေတြကို Shwemom က ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
(၁) အယ္လ္မြန္အေစ့
အယ္လ္မြန္အေစ့ဟာ Vitamin E, B, B2 (riboflavin) စတဲ့ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္လုိ႔ ႏွလုံးအတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈကုိ မွန္ကန္ ေစၿပီး၊ စိတ္ဖိအားနဲ႔ စိုးရိမ္ေၾကာင့္က်မႈေတြကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။ Magnesium, Zinc ဓာတ္ေတြကေတာ့ ေသြးဖိအားကို မွန္ကန္ေစၿပီး၊ စိတ္တည္ၿငိမ္မႈကုိ အမ်ားႀကီး အေထာက္အကူ ေပးပါတယ္။ တစ္ေန႔ကုိ လက္တစ္စုပ္စား သင့္တဲ့ အစားအစာပါ။
(၂) ကညႊတ္
ေရစပ္စပ္မွာ စုိက္ပ်ိဳးရတဲ့ ေရကညႊတ္နဲ႔ ကုန္းေပၚမွာ ေပါက္ေရာက္တဲ့ ကုန္းကညႊတ္ဆုိၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ေရကညႊတ္က ပုိၿပီး အစြမ္းထက္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ သဘာ၀အရသာမျပတ္ ေၾကာ္ခ်က္စားေသာက္သင့္ပါတယ္။ ကညႊတ္မွာ Vitamins C နဲ႔ D ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လုိ႔ ႏွလုံးကုိ က်န္းမာေစၿပီး၊ ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္မယ့္အေရးကလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
(၃) ပဲ
ျမန္မာ့႐ုိးရာအစားအစာထဲမွာပါတဲ့ ပဲမ်ိဳးစုံမွာ Sodium 14 mg၊ Potassium 96 mg ၊ Total Carbohydrate 13 g၊ ဗီတာမင္ 6၊ 12၊ မဂၢနီစီယံ၊ ကယ္လ္စီယံဓာတ္ (အနည္းငယ္) ပါ၀င္ၿပီး၊ မည္သည့္ ေဘးဥပဒ္မွ မရွိႏုိင္တဲ့ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးပါ။ ႏွလုံးက်န္မားေရးကိုသာမက ခႏၶာကို္ယ္တစ္ခုလုံးရဲ႕ ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြအတြက္ပါ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
(၄) ဘလူးဘယ္ရီ
ဘယ္ရီမ်ိဳးရင္း၀င္ ဘလူးဘယ္ရီအသီးမွာ အဓိကအားျဖင့္ သဘာ၀ကယ္လုိရီပါ၀င္ၿပီး ပုိတက္စီယမ္၊ ကာဘုိဟုိက္ၿဒိက္၊ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကလည္း ႏွလုံးနဲ႔ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါေတြကို မျဖစ္ေစပါဘူး။ Vitamins C ကေတာ့ 24% အထိ ပါ၀င္သလုိ၊ အျခားသက္ေစာင့္ဗီတာမင္ေတြလည္း မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ စားသုံးေပးပါက ႏွလုံးက်န္းမာေရးအတြက္ စုိးရိမ္စရာ မရွိပါဘူး။
(၅) ပန္းမုန္လာအစိမ္း
ပန္းမုန္လာအစိမ္းဟာ အမ်ိးသမီးေတြ ေန႔စဥ္အစားအစာထဲမွာ ထည့္သြင္းစားသုံးသင့္တဲ့ အစားအစာပါ။ ေယာက္်ားေတြ အတြက္လည္း အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ vitamin B နဲ႔ အျခားအေရးႀကီး ဗီတာမင္ေတြ Folic acid လုိ႔ ေခၚတဲ့ အဖုိးတန္ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္လုိ႔ ရွိရင္းစြဲ ႏွလုံးေရာဂါကိုေတာင္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
နတ္စည္ေတာ္ (Shwemom)
ConversionConversion EmoticonEmoticon